Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно

...
Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност са се увеличили

Според ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен проект на фона на нарасналите опасности за финансовата непоклатимост, съобщи Politico, представен от Darik.

" Очакваме 2023 година да бъде още една сложна година, като световният напредък ще се забави до под 3%, защото белезите от пандемията, войната в Украйна и стягането на паричната политика ще натежат върху икономическата интензивност ", съобщи Георгиева на конференция в Китай. " Дори при по-добри вероятности за 2024 година световният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност от 3,8% ", сподели тя.

" Ясно е също по този начин, че рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали ", сподели Георгиева. " Във време на по-високи равнища на задлъжнялост бързият преход от нескончаем интервал на ниски лихвени проценти към доста по-високи лихвени проценти - нужни за битка с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и накърнимост, както демонстрират последните развития в банковия бранш в някои развити стопански системи. "

Политиците са работили уверено в отговор на заканите за финансовата непоклатимост, което е спомогнало до известна степен за облекчение на пазарното напрежение, сподели тя. Но " несигурността е висока, което акцентира нуждата от зоркост ", добави Георгиева.

Тя също по този начин предизвести за рисковете от геоикономическа фрагментация, която съгласно нея " може да значи делене на света на съперничещи си стопански блокове - " рисково разделяне ", което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. " Заедно тези фактори значат, че вероятностите пред международната стопанска система в средносрочен проект евентуално ще останат слаби ", сподели тя.

Георгиева приказва по време на втория ден на Китайския конгрес за развиване в Пекин. Тридневното годишно събитие е обществен микс сред политиката и бизнеса, на който се срещат членове на китайското

Политбюро и десетки изпълнителни шефове на западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

" За благополучие, новините за международната стопанска система не са единствено неприятни. Виждаме някои " зелени кълнове ", в това число в Китай ", сподели Георгиева, като добави, че Пекин ще способства за към 1/3 от международния напредък през тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР